27 Ocak 2018 Cumartesi

HEIM BILGILENDIRME NOTU


WEILROD
Adres: Erbismuhle 1, 61276 Weilrod
1. KAMPTAN NAKİL
Kamptan (Gıessen) transfer icin sabah çıktığınızda (muhtemelen pazartesi gunu) oncelikle Bad Homburg'daki Merkez Binaya (Landratsamt - veya bilinen adıyla Jobcenter) öğlen civarı varırsınız. 3 numaralı kapıdan girip 3 üncü kata çıkıp koridorda beklersiniz (burası Sozialamt) Öğlen saati olduğundan biraz beklerseniz oradaki memur sizden zarfınızı alır ve size heim inizin neresi olduğunu belirten bir evrak vererek taksi tutar ve sizi taksi ile refakatcisiz olarak Heim'inize gönderir. Taksici muhtemelen Türk ya da Pakistanlıdır. Nihayetinde saat iki gibi hotele varırısınız. hosgeldiniz... ilk gun muhtemelen sadece etrafi taniyacak, alisveris yapacak, bişeyler yiyecek, ilk oda temizliğini yapacak ve dinleneceksiniz.
Kamptan yola çıkmadan önce BAMF ın transfer kurallarına uygun olmasa da yolda atıştırmalık bişeyler alın. Normalde yol için yol azığını veriyorlar ama bize vermediler, kendi tedariklerimizle ayakta kaldık. Eğer mutfak malzemeniz varsa kettle tencere tava'nızı alın. tek parça veya ufak malzemeye el koymuyorlar. Ama normalde BAMF transfer kuralları gereğince yiyecek eşya, mobilya, mutfak malzemesi, her tür silah ve bıçak vs taşımanız yasak olduğu için valizleriniz inceleniyor ve memurlar tarafından kurala aykırı malzemeleriniz alıkonuyor. buna ilişkin ilandaki türkçe tercümede bebek arabalarının da yasak olduğu yazıyor; yanlış tercüme.. bebek arabanızı da yolculukta yanınıza alabilirsiniz.
1.  GENEL BILGILER
Bulunduğumuz yer sporcuların kamp yapmak için kullandıkları bir spor oteli. Dolayısıyla çocuklar için herhangi birşey sunmuyor. Aslında büyükler için de sadece öndeki futbol sahası ve çevredeki ormanları sunar:) yani bizim için tam anlamıyla bir oteldir.
Haritada altweilnau(altvaylno) ile neuweilnau(noyvaylno) köyleri arasindaki vadide bulunuyorsunuz. Issız bir yer gibi gorunse de degildir, her iki koye de birkac dk yuruyerek hemen ulasirsiniz. ama koylerde otobus duraklari disinda isinize yarayacak hiç biryer bulunmuyor.
1.1 Personel
Binaya ilk geldiginizde size sosyal arbeiter (sosyal isler gorevlisi - binada ikamet edenler onlardan bahsederken kısaca "sosyal" diyorlar) tarafindan odaniz gosterilir. sosyal arbeiterler almanca ve ingilizce konusabiliyor. İsimleri Sabina Klopsch (kısa boylu ve siyah saçlı) ve Beatri (uzun boylu ve sarı saclı). bunun disinda binada bina tamir vs islerine bakan oliver, size temizlik siraniz geldiginde malzemeleri getirecek olan ingilizce bilmeyen bir bayan, aksamlari resepsiyonda duran ve ingilizce konuşabilen herr klopsch (sabinanin kocasi) ve ne is yaptigini bilmedigim sarışın bir diger alman beyefendi gorevlilerdir. ayrica resepsiyonda geri plandaki kisimda bulunan ve arapça ve almanca dan başka dil konuşamayan gorevli gonullu multeciler de vardır.
Sosyal arbeiter odasinın girişi otelin arka tarafındadir. Bina içinden de geçişler var ama kapılar tek yönlü olduğundan sadece otele dönerken kullanılıyor. Bu bölgedeki havuz ozel sektör tarafından işletiliyor (bize kapalı)
1.2 Bina sakinleri
Otelde aktif yaklasik 60 kadar oda var. yani buyuk ve kalabalik bir yer. bazi aileler iki odada kalir. genelde aileler tek odada bulunur. Etnik yapi olarak suriyeliler ve afganlar cogunluktadır. Eritre, kongo gibi afrika ulkelerinden insanlar da bulunur. Az sayida rus ve azeri de var. Otelde ozellikle Özbek kokenli afganlar ve Azeriler turkce konusabilir. Suriyelilerin ve  afganların çoğu da en azından Türkiye üzerinden geldikleri için anlar ama pek konuşma eğiliminde değiller. Afrikalilar ingilizce, arapça veya fransizca, Kurtler ve afganlar farsca (fraksiyonları) konusur. Suriyeliler arapca konuşuyor.
1.3 Mutfak
Otelde her katta bir olmak üzere 3 mutfak var. Mutfak, kattaki diger odaların sakinleri ile ortak kullanilir. her mutfakta 10 tane dortlu ocak+firin ve uc tane muftak evyesi bulunur. odalarda yemek pisirmek yasaktir ama sakinlerin en az %60 i yemeklerini odalarinda yapar, bulasiklarini yikar ve sadece firin icin mutfaga gelir. Herhalde herkesin bir kettle'i vardir.
1.4 Çamaşırhane
Çamasirhane otelin en alt katindadir ve toplam 20 adet camasir ve 20 kurutma makinesi vardir. her ne kadar resmi olarak pazartesi-cuma 8-16 arasi acik dense de cumartesileri de 9-16 arasi aciktir. saat 16 da kilitlenir, olur da makinede esyaniz kalirsa resepsiyondakilerde anahtar bulunur, kredinize göre yilda birkac defa actirabilirsiniz:) keza resepsiyodaki anahtar sifir anahtar oldugu icin tum kapilari acabilirler. anahtariniz icerde kalirsa odanizi da actirabilirsiniz. Deterjanınızı kendiniz götürürsünüz. Makineler doluysa birileri elbiselerinizi yıkamadan alıp kurutmaya koyabilir. ya da kurutmadan çıkarıp makinelerin üzerine bırakabilir. bu nedenle makinelerinizi takip etmeniz önerilir.
1.5 Dil Kursu
Binanın alt katında ikinci el magazasının yanında dil kursu verilen bir derslik var. buraya alman hocalar geliyor. hafta içleri sabah 09:00-12:15 arası ders olur. pratikte biraz daha geç başlıyor. normalde oturum izni almamışlar için ve okumayı bilmeyenler düzeyinde verilen bir kurs ama hoca hızlı öğrenebilecekler için sınıfı ikiye böldü. böylece verimsiz ve yavaş da olsa kulak dolgunluğu ve temel bilgilerin edinilmesi için gidilebilecek bir kurs haline geldi. boş durmaktan her şekilde iyidir ve native alman hoca her zaman kolay bulunmuyor.
katılmak veya devam etmek zorunda olmadığınız kursun ilk gününde kimlikleriniz ile biraz da erken bir vakitte derse inerseniz hoca kaydınızı alır ve sınıfın bir üyesi olursunuz. sınıf disiplini ve standart bir seviye pek olmadığı için hoca çoğunlukla dersi birebir anlatır. ilk etapta kendiniz için bir alfabe anlatımı talep edin ve sonrasında kitabınızı temin edip kendiniz çalışın, hocayı da konuşma ve danışma partneri olarak kullanın. hocalar değişmezse çok ilgili ve sempatiklerdir.
2.  ILK GUN
Odada size kisi basi tabak catal kasik bicak bardak hazirlanmis bulunur. bunun disinda yiyecek malzemeler bulunmaz. bu asamada ihtiyaciniz olan tencere tava ile yemek hazirlamak icin gerekli gidalari ve temizlik malzemelerini ilk gün sizin temin etmeniz gerekecektir. Nevresimler sıfır değilse sosyal arbeiter ile konuşun "biz kullanılmış malzemede yatamayız" deyin muhtemelen ellerinde vardır, sıfır nevresim takımı verirler. hatta yatak ve yastık için de şansınızı deneyin. yataklar kullanılmış olursa kıılıfları çıkabilir ve yıkanır.
2.1 Market Alışverişi
Bunları temin için sosyal arbeiter sizi en yakin market olan 3 km kadar mesafedeki (reidelbach köyünde) NETTO ya da 4 km mesafedeki (Rod am der Weil köyündeki) REWE ye bir araçla goturecek ve sizin alisverisiniz bitene kadar eslik edip sizi getirecektir. REWE'yi oneririm:) tencere tava gibi mutfak araçları yönünden daha çok seçenek bulursunuz. ja markalı pek çok ürünün temiz olduğu söylendi ama kefili biz değiliz.
Diğer yandan en yakin Lidl, Aldi ve Edeka magazalari ile Tedi ve Kik gibi kıyafet hırdavat zuccacıye vs satan yerler yaklasik 8 km mesafedeki Usingen ilcesindedir. Ayrica burada Nur market adında kucuk bir turk marketi de bulunur. Buraya götürmek konusunda isteksizdirler ama eğer teklif ederlerse kabul edin, Lidl dan ve türk marketinden gerekli gıda ve temizlik malzemelerinizi ve eğer oralarda bulamadıysanız tediden tencere tavanızı alır çıkarsınız.
Markete gittiginizde birkac gun idare edecek temel gidalari, temizlik malzemelerini ve eger gerekliyse tencere tava gibi malzemelerden acil olanlari temin edersiniz.
2.2 İkinci El Mağazası
Market oncesinde sizi alt kattaki ikinci el magazasina gotururler, burada ihtiyac olabilecek her tur seyi yeni geldiginiz icin bir defaya mahsus ucretsiz alirsiniz. Eger gozunuze ilisirse ve gozunuz tutarsa tencere tava bardak nevresim bez kitap oyuncak vs isinize yarayabilecek her seyden alin. Çekinmeyin. Bu mekan normalde cumartesi gunleri sabah 11-12 arasında 1 saat kadar acilir ve icerdeki malzemeleri 0,5-2 euro arasindan alirsiniz, oyuncak kitap gibi bazilari da bedava verilir.
2.3 Kayıt
Muhtemelen sizi ofise davet edip kimliklerinizdeki bilgileri kayda geçerek kaba bir kayıt yapacaklardır. Bu esnada size üçüncü gün yani çarşamba para almak için Bad Homburg'a gitmeniz gerektiğini söyleyecekler (önce biz götüreceğiz diyebilirler, inanmayın:) yarın tekrar konuşup kendiniz gideceksiniz derler)
Bunun dışında bulunduğunuz belediyeye kaydınızı sosyaller yapar ve size ikametgah belgelerinizi daha ileri bir tarihte verirler. Çocuklarınız varsa okul ya da kreş kaydı için gerekli bağlantıları kurar işlemleri başlatırlar.
2.4 Mutfak Kullanımı
Mutfaktaki firinlarda tepsi veya tel olmaz. Bunlar için tepsi talebimiz üzerine sosyal arbetiter lar tarafindan verildi, ellerinde varsa ve talep ederseniz verirler. olmazsa marketten alırsınız.
Mutfakta normalde ocaklar üzerinde oda numaraları yazılı ise kendi ocağınızda çalışırsınız. Ama halihazırda bu yazılar silindi. herkes karma olarak her ocağı kullanabiliyor. herhangi birinde zahmetsiz birşeyler yapıp günü kurtarmak en iyisi olacaktır.
Mazlemeleri aldiysaniz, oda temizliginizi halledip açlık sorununu da çözdüyseniz ilk gun için yeterince macera yaşamışsınızdır, artık dinlenebilirsiniz.
3. ULAŞIM
3.1 Genel Bakış
Bulunduğumuz yer Weilrod (belediyesi) ilçesi. Weilrod 13 köyden oluşuyor. Bir ilçe merkezi yok. En merkezi yeri yine bir köy olan Rod am der Weil köyü (biz buraya kısaca "köy" diyoruz). Köy'de rathaus (belediye binası), rewe market, aile doktoru (çocuk doktoru Usingen'de), eczane ve iki banka şubesi var. en temel ihtiyaçlarımızı burdan giderebiliyoruz. Yaklaşık 4 km mesafede ve bize göre kuzey istikamette bulunuyor. Otobüsle 5 dk sürüyor.
Bunun dışında Usingen ilçesi Lidl, Aldi,Penny, Rewe marketleri ile Kik-Tedi gibi marketleri ve Türk marketini barındıran, cami, doktor vs gereksinimlerin karşılanabildiği en yakın merkez. Buraya da kısaca "ilçe" diyoruz. yaklaşık 8 km doğumuzda yer alıyor. otobüsle 21 dk sürüyor.
"İl" merkezi olarak düşünebileceğimiz Bad homburg'da ise resmi işlemlerimizi ve tüm diğer gereksinimlerimizi karşılayabiliyoruz. Otobüsle 65 dk sürüyor.
Yani ulaşım gereksinimlerimiz köy, ilçe ve ile ulaşım şeklinde şekilleniyor. Bunlara ulaşımı genel hatlarıyla ele alacağız (Frankfurtta şimdilik işimiz yok)
Eğer Almanya'ya geleli 3 aydan çok olmadıysa elinizdeki beyaz renkli kampa giriş kimlik kartlarının arkasında HG yazısı olmak kaydıyla kreis içinde (köy, ilçe, bad homburg u da içeren hochtaunuskreis) ücretsiz seyahat edebilirsiniz. eğer süre dolmuşsa zaten tecrübelisinizdir, ulaşım ücretini ödersiniz.
3.1 Köye ulaşım (Rod am der Weil) 5 dk
Köye otelin önünden değil yolun karşısından (yani sol istikamete giden) otobüslerle gidiliyor. tek saatleri 3 geçe (07:03, 09:03, 11:03 ... 19:03) "51 Haselbach Denkmal" otobüsleri ile gidiliyor. 2 durak sonrasında "Rod a.d. Weil Post" durağında iniyoruz. Bu noktadan banka, rewe, doktor ve eczaneye gidiliyor. Son seferleri önermiyoruz, gidip de dönmemek olabilir.
Dönüş aynı araçla yapılıyor. indiğimiz yerin karşısındaki duraktan tek saati 50 geçe (7:50, 9:50, 11:50... ) "51 Bad homburg" otobüsü ile döneceğiz ve "Erbismühle" durağında ineceğiz.
Yani bu şekilde gidişlerde köydeki işlerimizi 40 dk da halledip hemen otele hızlıca dönme imkanımız oluyor. Eğer işiniz daha uzun sürecekse ya iki saat sonraki 51 numarayı bekleyeceğiz ya da Altweilnau ve Neuweilnau köylerine gelen diğer otobüslerle geleceğiz. En uygun olanı çift saatleri 50 geçe (8:50, 10:50, 12:50...) aynı duraktan geçen ve Neuweilnau köyüne gelen "50 Bad Homburg" otobüsleri ile gelmek olabilir. Dereick durağında inip otele kadar 10 dk yürünebilir.
3.2 İlçeye Ulaşım (Usingen) 21 dk
Otelin önündeki duraktan çift saatleri 25 geçe (8:15 istisna, 10:25, 12:25, 14:25...) kalkan "61 Anspach Bahnhof" otobüslerine binilerek (21 dk sonra) 46 geçe usingen bahnhofstrasse durağında inilir. indiğimiz noktada Lidl ve Edeka mağazaları ile DM vs mağazalar zaten görünür. indikten sonra biraz aynı istikamette yürünürse sağa ayrılan cadde (am Riedborn) üzerinde Tedi, Kik, Aldi ve biraz ilerde solda Nur Market vardır.
Buradaki işlerimizi halledip (indikten 30 dk sonra) tek saatleri 17 geçe indiğimiz durağın karşısından kalkan "61 Reidelbach Schule" (karıştırmayın 61 Anspach değil- aynı dakikada iki 61 numaralı otobüs gelir) otobüsüne binilerek Otelin önünde inilebilir. eğer 30 dk yeterli değilse aynı otobüs tekrar 2 saat sonra gelir. beklemek istemezseniz bahnhofdan ya da türk marketinin karşısından "62 Haselbach Denkmal" ya da "69 Rod am der Weil" otobüslerine binerek Altweilnau köyünde "Lauker Weg" durağında inip otele kadar 10 dk yürüyebilirsiniz.
3.3 Şehire Ulaşım (Bad Homburg) 65 dk.
iki alternatif yolu vardır.
Usingene kadar 61 numaralı otobüsle gidip bahnhof dan trene aktarma yaparak trenle gidebilirsiniz. 21 dk otobüs, saatine göre değişebilen 10 dk lık bekleme, 30 dk tren (sarsmayan bir yolculuktur)
Binanın önünden tek saatleri 55 geçe "51 Bad homburg" otobüsüne binerek 65 dk sonra bahnhofda inilebilir. (aktarmasız ama virajlı bir yolculuktur, Schmitten ve Oberursel üzerinden gider)
dönüş aynı şekilde yapılabilir. bahnhof dan otobüsle dönüş 51 Haselbach denkmal ile tek saatleri 56 geçedir. tren ile usingen den aktarma yapılacaksa uygun olan tren çift saatleri 36 geçe kalkan brandoberndorf ya da gravenwiesbach trenidir. bundan inilince bahnhof da 61 reidelbach schule otobüsüne binilir. treni de kaçırdıysanız tek saatleri 6 geçe 50 Rod am der Weıl otobüsü ile gidilip Neuweilnau köyündeki Dereick durağında inilip otele yürünebilir. ya da bir saat daha fazladan beklenip 51 kullanılır.
3.4 Bad Homburg Belediye Binasına ilk gidiş.
Bad homburgda genelde işimiz belediye veya job center binası olarak adlandırdığımız landratsamt binasında olur. Buraya ulaşmak için bahnhof tan sonra yürünebilir ya da bahnhof önündeki duraklardan 7 ya da 17 numaralı "hochtaunus klinikum" otobüslerine binilerek lanratsamt durağında inilir. Yuvarlak binaları hemen önünüzde görürsünüz.
İlk etapta 3 numaralı kapıdan girip 3 üncü kata çıkıp koridordaki sıra matikten bize ait olan numaradan sıra alınır. bir liste var. weilrod için hangi numaranın alınacağı orada yazılı.
Buradaki memurlar bizim gibi müşterilere sadece pazartesi ve çarşamba günleri sabah (08:00-11:30) ve perşembe günleri öğleden sonra (13:00-14:00) hizmet veriyor. döneme bağlı olarak sıra numarası bitebiliyor. dolayısıyla erken gidilmeli.
Ailenizle gitmenize gerek yok ama ailenizin kimlikleri sizde olsun.
Burdaki ilk randevumuzda (3 üncü katta weilrod ile ilgili odada) size para ödemesi yapılır. buna ilişkin kağıt imzalatılarak bir kart verilir. Bu kart ile birinci katta girişte sağdaki makineden paranızı alırsınız.
Ayrıca kartla birlikte size ailenizin her bir üyesi için ayrı ayrı doktora gitme kağıtları verilir.
Diş tedavisi için ayrı bir kağıda ihtiyacınız var, bunu sadece isterseniz veriyor oradaki memur. isteyin her aile üyesi için.
Ayrıca vergiden muaf olduğunuza dair ve banka hesabı açabilmeniz için birer kağıt daha verecek.
bu evrakları vermezse isteyin.
3.5 Banka hesabı alınması ve Kimlikler üzerindeki kaydın değiştirilmesi
Banka kağıdını aldıktan sonra herhangi bir bankaya gidip hesap açtırabiliyoruz. Genelde yaygın olduğu için taunus sparkasse önerildi. bizim ziraat bankası gibi köylerde vs olan bir banka ama hesap ücreti alıyor, almayanlar da varmış, araştırılabilir. hesap açma randevu ile yapılan bir işlem. randevunuzu sosyaller alır. siz de randevu saatinde banka kağıdı ve kimliğiniz ile gidebilirsiniz. ingilizce bilmiyorsanız tercümede yardımcı olacak biri olmasında yarar olur. personel tüm evraklarınızı hazırlar imzalarınızı alır ve hesabınız açılmış olur. önemli konular şunlar: almanya veri bankası olan schufa ya bilgilerinizin aktarılmasına izin veririsiniz. abd ve diğer ab ülkelerinde mal varlığınız olup olmadığını beyan edersiniz (tr değil). kredi kartı alamazsınız. banka kartınız ve şifreleriniz adresinize gönderilir. banka hesabı açtıktan sonra IBAN numaranızı gösteren banka evrakını Bad homburg daki 3 üncü katta para aldığınız odadaki memura vermelisiniz. fotokopisini alıp size teslim edecektir. böylece bundan sonra paralarınız hesabınıza yatırılır.
kimliklerinizin değişmesi için bad homburgdaki işlem yaptığınız odanın karşısındaki bir odada işlem yaptırırsınız. ailenizin gitmesine gerek yok. fakat bu işlemin yapılması için öncelikle ikametgah kaydınız yapılmalı, ve kaydınızın üzerinden birkaç gün geçmelidir. bu nedenle acele edilmesi gerekmeyen bir işlem. ikametgah belgeniz elinize geldikten sonra aynı şekilde 3 üncü kata gittiğinizde oradaki güvenlik görevlisinin dağıttığı sıralardan birini "ausweis" diyerek alırsınız ve sıranız gelince size göstereceği odaya gidip kimliklerinizi verirsiniz, memur giessenle ilgili yerleri çizip size geri veriyor.
3.6 Çocukların okulu
Çocuklarınız varsa okul konusunda sosyalarbeiterler tüm işlemleri sonuçlandırır ve sizi yönlendirirler, rahat olun. Tercih imkanınız varsa Reidelbach daki okulu tercih edebilirsiniz, muhtemelen işlemleriniz oraya çıkar. Kindergarten için muhtemelen en azından birkaç ay beklersiniz, sosyalarbeiterler buna ilişkin talepleri de siz geldiğiniz gün yapmış olurlar. Sadece okul konusunda yapmamız gereken birşey var mı diye sormanız yeterli olur, atlamadıklarından emin olursunuz.
bunlarla acil işlemleriniz bitti. kabul alana kadar pek hayati bir işlemimiz kalmıyor. artık dil öğrenmeye odaklanabilirsiniz

GÖNÜLLÜ OLARAK SOSYAL VEYA KURUMSAL FAALIYETLERE KATILMAK

Asyler icin düzenlenmis bir program. Gönüllü olarak sosyal veya kurumsal faaliytlere katilmak istiyorsaniz 'Online Bewerben' kismina tiklayip kayit yapabilirsiniz .
https://www.volunta.de/freiwilligendienst/bewerben.


ALMANYADA EHLIYET ALMA

ALM.DA EHLIYET ALMA

T.C. ehliyeti olan arkadaşlar, Almanya'ya geldiğinizde ehliyetiniz, giriş tarihinizden itiba
ren 6 ay geçerli, yani Almanya'da ilk 6 ay araba kullanabilirisiniz. Sonrasında ehliyetinizi en fazla 3 sene içinde değiştirmeli, yani UMSCHREIBEN yaptırmalısınız.

1- Türk Ehliyetinizi tercüme ettirin, bunu Almanya’daki (ADAC) denen otomobil Klubü'nün hemen hemen heryerde bulunan bürolarında, yada onlara ehliyetinizi postalayarak yaptırabilirsiniz. Ehliyetinizi gönderiyorsunuz, tercüme ediyorlar size geri postalıyorlar, bu işlem 2 hafta sürüyor, yaklaşık olarak ücreti 8€ civarı (Posta Ücreti Hariç), yada ‘hemen bir günde yaptırayım’ bunu derseniz, etrafınızda bulunan bir tercüme bürosuna en fazla 15€ vererek yaptırabilirsiniz. (Ücret bulunduğunuz ile göre değişebilir fakat 15€ bu işlem için çok bile.)

2– İlk Yardım Kursu ve Göz Testi (ERSTE HiLFE und SEHTEST) bunu gittiğiniz şehirde nerede yapabilirsiniz? Etrafınıza sorarak, kayıt yaptıracağınız Sürüş Okulu FAHRSCHULE'ye yada internette (Erste Hilfe Kurse in ....... gittiğiniz şehrin adini yazarsanız), birkaç yer bulursunuz. Göz testini genelde ilk yardım kursunu yaptığınız yerlerde yapıyorlar yani ikisini bir arada çıkartıyorla
+r. İlk Yardım Kursu (ERSTE HILFE) hafta'nın bir günü genelde haftasonu yaklaşık 6 saat devam eden bir günl
ük birşey, yani diyelim Cumartesi saat 12:00'de gittiniz saat 18:00'e kadar oradasınız, bir odada oturacaksınız, yetkili kişi size Almanca İlk Yardım'ı anlatacak ve kursa katılan herkezden birkaç hareketi yapmasını isteyecek. Örneğin: (Herkezin önüne maket koyacaklar, sıra ile suni tenefüs yapmanızı isteyecekler, yada kaza yapan birini arabadan nasıl çıkaracaksınız, bunu yapacaksınız.) Tabi bunların hepsini önceden gösterecekler. İlk yardim kursuna giderken yanınızda sadece pasaportunuz olması yeterlidir.Göz Testini (SEHTEST) eğer gittiğiniz ilk yardım kursunda yapmıyorlar ise bir Gözlükçüde, yani (OPTiK)'te yaptırabilirsiniz. Bunu etrafınıza sorduğunuzda nerde yapıldığını söylerler. Test süresi ortalama 5 dakika sürer.Bu testlerin ücreti yaklaşık olarak, (ERSTE HILFE) 20-25€ (SEHTEST) 8-12€ civarında.

3- Ve şimdi elinizde, İlk Yardım Kursu ve Göz Testi (ERSTE HILFE und SEHTEST) belgeniz ve T.C. Ehliyetinin Tercümesi var. Şimdi tek yapmanız gereken bir Sürücü Kursu (FAHRSCHULE) bulmanız.Almanya'da Ehliyet Türkiye’ye göre pahalı. Almanya'da ehliyetini sıfırdan yapan bir kişinin ehliyet
+i, neredeyse 2.000€'ya kadar mâl oluyor. En büyük nedenlerinden biri KAÇ SÜRÜŞ yaptığınız. Sıfırd
an ehliyet yapan bir kişinin, mecburi yapması gereken 12 tane Sürüş var, istesede istemesede bunu yapmak zorunda. Her sürüşün iyi bir ihtimalle 50€ olduğunu düşünürsek, bu tek başına 600€ ediyor. İyice araba kullanmayı öğrenene kadar 20 Sürüş yaptırırsalar, bunun maliyeti 1.000€ ediyor.T.C. ehliyetinin bir faydasıda burda çıkıyor ortaya, T.C. ehliyetini çevirmek isteyen arkadaşlar, Zorunlu Sürüş yani 12 tane sürüşe çıkmasına gerek yok, yani mecburi değil. Diyelim Sürücü Kursu’na (FAHRSCHULE) kayıt yaptırdınız, sürücü kursu size bir iki tane sürüş yaptırdı, eğer düzgün araba kullanabiliyorsanız ve kuralları tanıyıp ona göre hareket ediyorsanız, Size başka sürüşe gerek kalmadan sınava girme hakkı tanıyabilir.Diyelim FAHRSCHULE buldunuz kaydınızı yaptıracaksınız, kayıt ücretiniz normal ücretin yarısı olacak. Normalde 200€ ise T.C. ehliyetini çeviren biri olduğunuz için size 100€ olmalı. Kaydınızı yaptırdınız size kayıt yaptırdığınıza dağir (ANMELDUNG) kağıdı verecekler.

4- Şimdi elinizde, İlk Yardım Kursu (ERSTE HİLFE), Göz Testi (SEHTEST), sürücü
 ku
+rsundan aldığınız Kayıt Kağıdı (ANMELDUNG) ve T.C. ehliyet tercümeniz var. Bunlarla beraber 4 adet Bi
ometrik Vesikalık resimlerinizi, pasaportunuzu ve ehliyetinizin aslını alarak bağlı olduğunuz (ZULASSUNGSBEHÖRDE) yani ehliyet işlerinin yapıldığı belediye binasına gideceksiniz, evrakları teslim edip resmi başvuru yapacaksınız, yanınıza PARA almayı unutmayın. Resmi dairede sizden oretalama 40€ isteyebilirler. (Bu ücret şehirden şehre değişebilir.) Şimdiye kadar yaptğınız aşamalar: Ehliyet Tercümesi, İlk Yardım Kursu, Göz Testi, Sürücü Kursuna Kayıt, Belediyeye Ehliyet için başvurmak. Şimdi belediyedeki başvurunuzu bekleyeceksiniz (ortalama 4 Hafta), evraklar merkeze gidecek, kontrol edilecek, alman ehliyetiniz çıkacak, sınavlarıda atlattıktan sonra almanız için.Belediye sürücü kursunuza haber verecek, kursiyerinizin evrakları tamam, istediği an Teori sınavına girebilir diye. Sürücü kursu sizi arayacak ve nezaman Teori Sınavına girmek istediğinizi soracak.

5- Şimdi geldiniz Teori sınavina sınav ücreti ortalama 85€, sınavın yapılacağı yer (TÜV) bu sınava çalışmanız için broşürler var, bunları sürücü kursunuzdan yada etrafınızda daha önceden almış biri varsa ondan temin edebi
liri
+siniz. (Sürücü kursundan temin ortalama 40€.)

ÖNEMLİ!Teori sınavına kesinlikle sıkı çalışarak
 gidin, aksi halde kazanma ihtimaliniz yok!Çünkü, yaklaşık 30 soru var her sorunun bir puan derecesi var, diyelim bir soru 3, bir diğeri 5, bir başkası 4 puan değerinde. Toplamda 11 puanlık soru yanlış yaparsanız başarısız olursunuz, yani bir tane 5 puanlık, iki tanede 3 puanlık soruda hatanız olursa,kalmanız için yeterli ortalama, tabiî ki birde önemli olan 5 Puanlık sorular var eğer bu önemli olan iki tane 5 Puanlık soruları bilemezseniz, toplamda 10 puan eder ama yine kalmanız için geçerli bir sebep sayılır. Bu size hem 85€ ücrete, hemde 2 hafta daha zamana mâl olur. Çünkü bir sonraki sınava hemen ertesi gün değil, en erken 2 hafta sonra girebilirsiniz.Soruların çoğunun cevabı bir seçenek değil. Yani diyelim soruda bir resim var, kavşakta birkaç araç birden var, soruyu buna göre sordu, seçeneklerden sadece bir tanesi doğru olmuyor, iki veya bazende hepsi doğru olabiliyor. Bu yüzden sınava iyi hazırlanmanızı tavsiye ederiz.Örnek bir soru : Bei stockendem Verkehr müssen bestimmte Bereiche freigehalten werden. Welche sind dies?( Trafik tıkandığında belirli alanlar serbest bırakılmalı, önü tıkanmamalı,
+ bunlar hangileridir? )- Kreuzungen Kavşaklar- Bahnübergänge Tren Yolu- Grundstückseinfahrten Bina yad
a Evlerin (Mesela yukarıdaki soruda 1 seçenek değil, 2 seçenek birden doğrudur.) Sınava çalışmak için internette yığınlarca online test yapan sayfalar var, arada kullanmanızı tavsiye ederiz. Google'a (Führerschein Theorie Prüfung) yazmanız yeterli. Sınavı Türkçe yapma imkanınız var, tabi doğal olarak soruları Türkçe broşürlerden öğrenip calışma imkanınızda.

6- Teori Sınavını yaptınız, geriye kaldı (PRAKTISCHE PRÜFUNG) yani Direksiyon Sınavı, Orta
lama ücreti 225€’dur. Sürücü Hocası sizi evden alır Sınavın başlayacağı (TÜV)'e götürür. FAHRPRÜFER sınav hocası arka koltuğa oturur, sürücü hocası yan tarafınızda, pasaportunuzu gösterirsiniz, ufak bir konuşma yapıp, sürüşe başlarsınız. Direksiyon sınavında öldürücü şeyleri kesinlikle yapmıyorsunuz Kırmızı Işık, Stop Levhası (4 teker kesinlikle duracak), sağdan gelenin yol üstünlüğü. Omuz bakışı yapmayı unutmuyorsunuz ( Sağa Sola dönerken, Şerit degiştirirken o yöne hafifçe kafanızı çevirip omzunuzdan bakmak.) Sürüş ortalama 30dk sürer, başardıysanız tebrikler, başaramadıysanız birkere daha 225€ ödemek zo
+runda kalırsız.

Ücretler :
Ehliyet Tercümesi : En Fazla 15€
İlk Yardım Kursu : " " 25€
Göz T
esti : " " 10€
Sürücü Kursuna Kayıt : " " 100€
Belediye Ücreti : " " 40€
Vesikalık Resimler : " " 10€
Teori Sınavı : " " 85€
Sürüşler : Ortalama 150€
Direksiyon Sınavı : En Fazla 225€
Ortalama Toplam : 660€


Sınav sorulari kitapçıkları  (yenilenen link)

https://www.dropbox.com/s/2ojc356qforkp0u/F%C3%BChrerschein.rar?dl=0

FRANKFURT DETAYLI YOLCULUK HARITASI

http://www.kvg-main-kinzig.de/fileadmin/user_upload/PDF/Tarifwechsel/rmv-tarifinformationen.pdf

SAGLIK TECRUBESI

Bugun aksam uzeri bizim cocugun kulak iltihabi ihtinaliyle dr a gittik. dr kapali olunca internete muracaat ederek usingen ve bad homburgda olan hochtaunus kliniken (general hospital) adindaki hastaneyi bulup gittim. enteresan bi manzara buldum. en azindan usingendeki hastane nornal doktorlarin calismadigi saatlerde acik. yani sadece acil durum hastanesi gibi calisiyor. doktorlar kapatinca acilan hastane gece 24 e kadar acik. bad homburgdaki sabah 7 ye kadar acikmis. cocukta vs ciddi durum olunca höckst e gonderiyorlarmis... omer abinin tecrubesi yaninda lafi olmaz ama bu zamana kadar dr lar kapatinca ne oluyor sorusuna 112 yi arayacaksiniz o da cok pahali cevabi almis biri olarak paylasayim:)

GÖÇ ETMIŞ AKADEMISYENLER ILE ILGILI

Almanya’ya göç etmiş akademisyenlerin faydalanabileceği internet sayfası mevcut. https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/tr/index.php, isimli sitede denklik, göçmen kökenlilerin diplomaları hakkında bilgi alınabilen, Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) hazırladığı bir site.

Site, öncelikle Almanya dışında bir meslek diploması alan burada mesleklerinde çalışabilmek için resmi bir ”denklik kararına” ihtiyaçları olup olmadıklarını öğrenmek isteyen kişilere hitap ediyor.

Denklik almak, çok sayıda meslekte gerekli. Doktor, öğretmen veya yaşlı bakıcısı gibi düzenlemeye tabi mesleklerde veya Almanya’daki iş olanakları anlatılıyor. İnternet sitesi Almanca ve İngilizce olarak hizmet veriyor.

Buna ek olarak yabancı mesleki yeterlilik denklikleri konusunda en önemli bilgiler aşağıdaki dillerde bulunuyor. Arapça, Yunanca, İtalyanca, Lehçe, Romence, İspanyolca ve Türkçe.

Mobil kullanım için ayrıca denklik konusunda yedi dilde bilgi veren ”Anerkennung in Deutschland” uygulaması da bulunuyor. Almanca, İngilizce, Arapça, Dari, Farsça, Paschtu ve Tigrinya.

MUHACIRLERIN DIPLOMA, UZMANLIK BELGELERI HAKKINDA

Kıymetli arkadaşlar :
Muhacirlerin ; Diploma, uzmanlık belgelerini Tr. alamayanlar IQ-Netzwerk kurumuna müracaat ederek:
http://www.netzwerk-iq.de
 (Düssedorf - Berlin - Köln'de ofisleri mevcut)
O belgeleri bu kuru şahıs adına ilgili ülke ve kurumdan alıyor.
Arıca mültecilere iş ve istihdam konusunda ücretsiz yardım yapıyorlar. Kalifiyeli elemanlari Almanya'da katma değere katmaya çalışıyorlar. Rehberlik, danışmanlık hizmeti veriyorlar. Kanaatimce
Muhacir arkadaşlara duyurmada fayda  var.

HESSEN BOLGESININ SAGLADIGI HAKLAR

Oturumunu almış yeni Almanyalı Arkadaşların  resmi kurumdan ögrendiğim hakları...(Hessen eyaleti için..Diger yerlerde farklı uygulama olabilir..)

Almanca

1-Dil ile ilgili 600 saat  entegrasyon kursu (B1 sertifikasına kadar)  ...60 saat oranyantasyon kursu (Alman kulturu ve toplumu ile ilgli... toplam 660 saatlik 1.paket...

2.. ilk 600 saat te bizim arkadaslarda olmaz; fakat eger basariz olunursa  B1 sertifakası Alınamazsa 2. Bir 300 saatlik dil paketi hakkiniz var.

3. Birinci deneme de başarılı olanlar B1 sertifikasını alanlar. 300 saatlik paketi C1 seviyesine ulaşmak için kullanabilirler.

4- DİL KURSUNA GEÇERLİ BİR MAZERET OLMADAN  GİTMEZSENİZ ve AKSATIRSANIZ MAAŞINIZDAN %30 kesinti olur.

Sosyal hayat

1- Senelik 21 iş günü tatil hakkınız var. Serbest dolaşımını yani kimlik ve pasaportunu alan arkadaşlar farklı ülkelerdeki arkadaşlarını ziyaret edebilirler.
Tatile gidebilirler mutlaka jobcenterinizdeki sizinle ilgili görevliye bilgi vermeniz gerekir..

2-  21 günü geçerseniz ücretsiz izne ayrılmış gibi kaç gün geçmişseniz  o kadar gün size yatan maaştan kesinti olur..

3- Dil kursuna gidenler tatil ve izin planlamasını yaparken Dil kursu ve jobcenter ile  birlikte plan yapmalı aksi takdirde sıkıntı olur..

Cocuklar ile ilgili...

1. Çocuklar egitimden dolayı okuldan kalıp öğle yemegi yemesi gerekiyora 1€'sunu siz ödüyorsunuz ,geri kalanını jobcenter ödüyor.

2- Çocukların okulları tarafindan organize edilen gezilerindeki masrafları  (gerek Almanya içi gerekse Almanya dışı tum geziler)  jobcenter tarafindan karşılanıyor.

3- Çoçuklarınızın  sosyal ve spor kulüplerine üyeliklerinin üye aidatlarını jobcenter karşılıyor.

4- Çocuklarınız okul derslerinde herhangi birinde başarısız olur ve takviye alması gerekirse; takviye kursunun ücretini jobcenter karşılıyor

5- Her yıl eğitim yardımı veriliyor. Bu sene için  ögrenci başına bir defalık   100€ ödeniyor.1.dönem başında 70 € veriliyor. 2. Dönem 30 € veriliyor...

HESSEN BÖLGESI BIT PAZARLARI

Hessen bölgesi bit pazarları

http://www.weiss-maerkte.net

HOCHTAUNUSKREIS ILE ILGILI BELGELER LISTESI LINKI

http://www.hochtaunuskreis.de/Arbeit+und+Soziales/ALG+II+_+Kommunales+Jobcenter/Hilfemanagement/Formulare.html

EŞYA PARASI

Bugün başımdan geçen olay: Allah kısmet edip Yeni ev kiraladığımızda jobcenterdan eşya parası istediğimizde bize bir form verdi. Bunu evi bulduğunuz yerin rathausuna götürüyorsunuz. Onlarda birisini görevlendirip evin boş olup olmadığı ile ilgili bir form doldurup sizin job centera vermenizi istiyor. Job center da belirlediği ücreti hesabınıza gönderiyor.


PARMAK IZI VERDIKTEN SONRA BEKLEME ILE ILGILI

Arkadaşlar, parmak izi verdikten sonra bekleme ile ilgili malesef bit tecrübe yaşadık. Aynı şeyleri yaşamamanız için aşağıdaki bilgiler size yardımcı olacaktır.

Normalde 4-8 hafta içerisinde gelen bir evrak Badhomburg’taki Ausländerbehörder de 4 ay beklemiş. Bu ara bir çok yapacağım işler aksadı. Size tavsiyem eğer parmak izinden sonra 1-2 ay geçtiyse Pazartesi sabah yada Perşembe öğleden sonra terminsiz gidip sorabilirsiniz. Eğer gelmiş ise en azından beklememiş olursunuz.
Normalde eğer geldiyse size üzerinde el yazısı ile yazılmış bir kağıt gelecek. O kağıt ile yukarda bahsettiğim saatlerde kapıdan (6 numaralı tuşa basarak) Terminsiz alabilir siniz.
Unutmayın kişi başı numara alın. Her pasaport için bir numara lazım.

Not: Mutlaka eşiniz için Vollmacht kağıdını götürün yoksa size vermezler.

DIPLOMA DENKLIGI

Arkadaşlar, bugün “Berami” adındaki kurumla görüştüm. Özellikle diploma denkliği ile ilgili bilgi aldım. Benden diplomalar ve transkripleri istediler. Bu belgeleri inceleyip  Pedagoji denkliği mi yoksa Öğretmenlik denkliği mi olup olmadığına karar verecekler ve ona göre beni iligili kuruma yönlendirecekler. Job Center ile ortak çalışıyorlar. Berami nin yönlendirmelerini Job Center dikkate alıyor.
Kısacası sağlam bir rehberlik yapıyorlar.
Ayrıca çok saygıyla karşıladılar ve giderken kapıya kadar refakat ettiler.
Bu tür kurumlarla görüşmenin çok faydası var.

ESI HAMILE OLAN ARKADASLAR ICIN:


Arkadaşlar geçen günlerde jobcenter a gitmiştik. Eşimin hamile olduğunu ve bu sebeple masraflarımızın arttığını, bu konuda bir yardımlarının olup olamayacağını sormuştuk. Bize doldurmamız için bir form verdiler. Bu forma gebelik sürecinden başlayarak doğuma kadar ve doğum öncesi tüm yapılması gereken masraflarımızı yazmamızı istediler. Mesela hamilelikten ötürü yeni kıyafete mi ihtiyac duyuyorsunuz, ek besin, gıda takviyesi vb masraflar, bebek arabası vs aklınıza ne gelirse yazın dediler.

Bunun dışında bugün jobcenter dan bir mektup geldi. Mektupta aldığımız aylık yardım miktarına da 63 euro artış yaptıkları yazıyırdu.